Bootcityjp
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Drie soorten zonnepanelen op een rij

De trend is je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. Inmiddels worden de duurzame zonnepanelen op grote schaal toegepast. Steeds meer woningen, platteland en kassen worden voorzien van zonnepanelen. Aan de hand van de panelen is het mogelijk om energie op te wekken, zonder daarbij het milieu te beschadigen.

Echter zijn er diverse soorten zonnepanelen. Ieder soort heeft unieke eigenschappen. Om de juiste keuze te maken tussen deze soorten, staan de eigenschappen in dit artikel duidelijk op een rij.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen zijn direct te herkennen aan de zwarte kleur. In de meeste gevallen zijn dit soort panelen vierkant van vorm. Ze hebben, ten opzichte van andere soorten zonnepanelen, een relatief hoog rendement per m2. Daarbij zal het vermogen procentueel lang behouden worden. Zo is het vermogensbehoud na tien jaar ruim 92% en na 25 jaar 82%. Echter zal de investering prijzig zijn, doordat dit soort een speciaal productieproces vergt.

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen zijn herkenbaar aan de blauwe kleur. Het rendement ligt, ten opzichte van de monokristallijn zonnepanelen, circa 15 procent lager. Daarbij zal het vermogensbehoud na tien jaar ongeveer 90% zijn en na 25 jaar 80%. Gezien de investering zijn de polykristallijn zonnepanelen opmerkelijk lager in prijs.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Voor grotere oppervlakken wordt vaak aangeraden om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen. De investering is dan aanzienlijk minder dan bij monokristallijn zonnepanelen. Voor kleinere oppervlakken is een monokristallijn zonnepaneel vaak de beste keuze, omdat je bij dit type een relatief hoog rendement krijgt uit een klein oppervlak.

Amorf silicium (ASi) of dunne film zonnepanelen

Bovengenoemde soorten vallen beide onder de kristallijne panelen. Inmiddels zijn er ook nieuwe zonnepanelen verkrijgbaar: dunne-film panelen. De panelen bestaan doorgaans uit amorf silicum, dat in een dunne laag wordt geplaatst. Doordat deze laag erg dun is, zijn sommige soorten ASi-panelen buigzaam.

De traditionele zonnepanelen, gebaseerd op silicium-wafels, vergen een complex productieproces, waardoor de panelen erg prijzig zijn. Dunne-film zonnecellen zijn gebaseerd op andere materialen en zijn een stuk eenvoudiger te maken. Hierbij zijn de materiaalkosten vooral prijzig.

Het rendement van deze panelen zijn relatief laag, denk hierbij aan een rendement van 6% à 10%. Mede door deze eigenschap ligt de aanschafprijs van de amorf zonnepanelen wel ruim 20% lager ten opzichte van de kristallijne panelen.

http://solar-box.nl