Bootcityjp
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Lymfoedeem; wat is het?

Het is een relatief onbekende ziekte, maar toch als we er wat meer over weten, hebben we vaak in de dagelijks leven een patiënt gezien. De ziekte die ik hier bedoel is lymfoedeem. Bij lymfoedeem hoopt een hoeveelheid eiwitten zich op die niet normaal is. Dit komt doordat de aanvoer en de afvoer van vocht in het lichaam niet meer zoals hoort loopt. Er zijn twee manieren waarop lymfoedeem kan ontstaan.

Het kan aangeboren zijn, dan heet het een primaire lymfoedeem. De persoon is dan geboren met minder lymfebanen waardoor het eiwit ophoopt in de weinige banen die er wel zijn. Sommige mensen merken van kinds af aan al dat ze last hebben van lymfoedeem. Dan hebben ze een zware vorm van lymfoedeem. Er zijn ook mensen die pas tussen hun twintigste en dertigste levensjaar last krijgen van lymfoedeem. Zij hebben een milde vorm.

Naast primaire lymfoedeem bestaat er ook secundaire lymfoedeem. Deze vorm treedt op na medische ingrepen. Of het nou plastische chirurgie is of de plaatsing van een prothese, bij al deze ingrepen is er een risico op lymfoedeem. Het vaakst zien we secundaire lymfoedeem echter bij kankerpatiënten. Dit komt zowel doordat de tumor de klieren van de lymfe kan vernauwen, en door bestraling van bijvoorbeeld de oksel waarbij de lymfeklieren beschadigd raken.

De klachten die mensen met lymfoedeem ondervinden zijn divers. Opzwelling is de meest voorkomende, maar lymfoedeem kan ook vermoeidheid, huidafwijkingen en infecties zorgen.

Om deze klachten te voorkomen, dragen lymfoedeem patiënten strakke kousen om de benen of een Compressie arm sleeve. Hierdoor is er geen kans voor de eiwitten in de lymfeklieren om zich op te hopen en blijft de aanvoer en afvoer relatief gelijk. Vooral de Compressie arm sleeve is erg herkenbaar, en heb je vast wel ooit in het openbaar bij iemand gezien.

https://www.lymphedivas.eu/