Bootcityjp
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Stigma om psychische klachten

Veel mensen komen er ooit in hun leven mee in aanraking, maar toch heerst er een enorm stigma omheen. De psycholoog. Het hebben van mentale klachten lijkt iets om voor jezelf te houden, haast iets om je voor te schamen. Als bijvoorbeeld uit zou komen dat Mark Rutte naar een psycholoog Den Haag zou gaan, zouden veel mensen hem niet meer als minister-president willen hebben. Terwijl het erg begrijpelijk zou zijn dat hij in zijn functie zo’n verantwoordelijkheid zou voelen dat hij overwerkt raakt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Zou bijvoorbeeld depressie therapie niet net zo normaal moeten zijn als de behandeling van een gebroken been? In dit artikel duiken we in het antwoord op deze vragen.

Vroeger, voordat men echt wetenschappelijk dingen ging benaderen, werden mensen met geestesziektes in gekkentehuizen gestopt. Men kon niet verklaren waarom deze mensen zich anders gedroegen, dus moesten ze maar uit de samenleving verdwijnen. Als iemand in je familie dus last had van een mentale ziekte, schaamde je daar ontzettend voor.

Met de wetenschappelijke revolutie werd steeds meer interesse getoond in het denken van de mens en door deze interesse kwamen er ook steeds meer afwijkingen in het denken boven tafel. Echter duurde het nog heel lang voordat deze afwijkingen echt geaccepteerd werden in de wetenschappelijke wereld en dat mensen niet meer simpelweg als gek werden afgeschreven. Nu zijn we op een punt dat de wetenschap geestesziektes net zo serieus neemt als ziektes aan de rest van het lichaam.

Maar waarom is het in de samenleving dan nog niet geaccepteerd? Dat komt waarschijnlijk omdat mentale ziektes gecompliceerder zijn dan een gebroken been en voor mensen die zich er niet in verdiept hebben, dus een stuk lastiger te begrijpen. Iedereen begrijpt dat je met een gebroken been niet kan lopen, maar dat je met een burn-out niet kan werken, vinden mensen een stuk lastiger. Door mensen te informeren zou dit probleem dus opgelost kunnen worden. Probleem is alleen dat mensen altijd hun vooroordelen zullen houden.

https://piekerpoli.nl/