Bootcityjp
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Voorkom een onnodige schoorsteenbrand

Veel vrijstaande of oude woningen zijn voorzien van een sfeervolle schoorsteen. Zo is het mogelijk de avonden gezellig te spenderen met een heerlijke open haard. Echter was ik tot kort niet op de hoogte van het belang van een schoorsteenveger. Tot mijn verbazing is een schoorsteenveger onmisbaar.

In diverse Europese landen is het schoorsteenvegen zelfs verplicht gesteld. In Nederland wordt het vegen enkel aangeraden, al blijkt het erg essentieel te zijn voor het welzijn van de schoorsteen en de mens. Benieuwd naar de reden en mogelijke gevolgen? Lees snel verder.

Half verplicht

De schoorsteen vegen lijkt in Nederland niet van groot belang te zijn, tenzij je de kleine lettertjes van enkele brandverzekeringen leest. Zo werd mij duidelijk dat er steeds vaker eisen worden gesteld rondom het schoorsteenvegen. Bij een schoorsteenbrand is het dan ook vaak verplicht om aan te tonen dat de schoorsteen recentelijk is geveegd.

Niet meer in een klein hoekje

Schoorsteenbrand? Persoonlijk was ik nog niet bekend met de term. Toch blijken er jaarlijks ruim tweeduizend, zowel kleine als grote, schoorsteenbranden plaats te vinden. De branden worden vaak veroorzaakt door een fout in de constructie van de schoorsteen, een incorrecte diameter van het rookkanaal, verkeerde brandstof of verkeerd stookgedrag. Deze branden zijn gemakkelijk te voorkomen door somtijds een vakbekwaam bedrijf uit te nodigen om uw schoorsteen te laten inspecteren. Een erkende schoorsteenveger kan in korte tijd nagaan of uw schoorsteen nog in goede staat verkeerd.

Veel huiseigenaren zijn zich niet bewust van het belang van het schoonvegen van de schoorsteen. Zo blijkt uit onderzoek dat circa 40% van de schoorstenen of rookkanalen niet regelmatig wordt geveegd. Indien er een brand plaatsvindt, zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen vragen naar bewijs van een recente schoonmaakbeurt, uitgevoerd door u of een schoorsteenveegbedrijf. Of ook uw brandverzekering naar de betreffende informatie vraagt, kunt u nalezen in de polisvoorwaarden van de brandverzekering.

http://pieterlorje.nl