Bootcityjp
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Waarom leeft men naar een vakantie toe?

‘Ik kan niet wachten tot het vakantie is’ is wellicht een uitspraak die je dikwijls voorbij hoort komen, vooral wanneer de vakantie langzamerhand in zicht komt. Wij, mensen, leven toe naar de vrije dagen waar we plannen kunnen maken zonder rekening te hoeven houden met deadlines en andere verplichtingen.

Persoonlijk vind ik de werking van het brein en het lichaam erg interessant, waardoor ik direct onderzocht waarom men naar vakanties toe leeft, oftewel welke factoren grote invloed hebben op het verlangen naar de vrije dagen. Na een korte research kreeg ik daar al snel een duidelijk beeld van.

Behoefte aan ontsnapping

Volgens Vincent Platenkamp, socioloog, filosoof en lector aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, geeft aan dat onze behoefte wordt opgewekt door de zucht naar zingeving, betovering en nieuwe indrukken. Door een tijdelijke ontsnapping aan de werkelijke wereld kan het lichaam en de geest een moment van rust krijgen om vervolgens weer vol energie te werk te gaan.

Redenen van vakantie

Gedurende de vrije dagen kiezen veel gezinnen of koppels ervoor om de dagen door te brengen in een ander land; een roadtrip door Azië, een reis naar Griekenland of een Spanje vakantie . Echter zal het plannen van een trip heel wat zorgen met zich meebrengen. Waarom gaat men dan alsnog op vakantie, zelfs als het vooral veel moeite, tijd en geld vergt.

Positief voor de gezondheid

Volgens diverse bronnen, waaronder Wikipedia, heeft de (zomer)vakantie wel degelijk invloed op de gezondheid. Zo neemt het leefplezier toe gedurende een vakantie, waarna het effect ruim drie weken aanhoudt. Het hoogtepunt van deze eigenschap zal in de meeste gevallen de achtste dag van de betreffende vakantie worden behaald. Daarnaast zal een vakantie uiteraard ook een bepaalde rust bieden. Zonder de vele verplichtingen heeft het lichaam even de tijd zich te reinigen van alle stress en drukte. Hierbij is een buitenlandse vakantie overigens geen must, een zogenaamde staycation kan ook wonderen doen.

http://vakantiearena.nl